Ekipa Nemko

Jasna KrakerTina PukšičMarjeta HalužanPatrik Vicman

Jasna Kraker


Ustanoviteljica in direktorica Jezikovne šole Nemko – Predavateljica nemškega jezika (Germanistika)
 
Že od nekdaj mi je nemški jezik predstavljal veliko jezikovno strast, zato sem se odločila, da po zaključeni srednji šoli sprejmem nove izzive izven domačih koroških krajev. Tako sem se mlada in polna zagona, motivacije ter uka željna skupaj s prijateljem preselila v Ljubljano, kjer sem na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani izbrala študijsko smer germanistike. Znotraj študija sem se pobliže seznanila z najrazličnejšimi didaktičnimi prijemi, kako najmlajšim, osnovno- in srednješolcem na svojevrsten, kreativen in malce drugačen način približati kompleksno nemško slovnico. Da sem razširila svoj nabor znanja in pridobljenih izkušenj, sem na podlagi dodatnega izpopolnjevanja in poučevanja znotraj Centra za izobraževanje odraslih (MOCIS) Slovenj Gradec pridobila veliko novih »trikov«, kako pomagati šolarjem in odraslim pri postopnem usvajanju nemščine.

V prostem času sem mamica dveh otrok, s katerima preživljam z največjim užitkom svoj čas. Mnogokrat se moram samo sebe »štopati«, saj sem po naravi delovni in odprt človek. J Zelo rada se podam na sproščen sprehod po naravi in okoliških koroških gozdovih, prijetne urice pa z družino preživimo skupaj s sorodniki in prijatelji. V svojem delu zelo uživam, tako da se že veselim nemških klepetov in učenja nemškega jezika.

»Znanje še enega jezika pomeni, da imaš še eno dušo.« (Karel Veliki)


Tina Pukšič

Predavateljica in prevajalka angleškega jezika (Anglistika/Amerikanistika)

Tina ne more mirovati in rada odkriva skrite kotičke sveta in nove svetove znanja, zato ni čudno, da je živela v Londonu, potovala po svetu in študirala v Avstriji in ZDA. Je navdušena jezikoslovka, vendar je preveč radovedna, da bi se omejila le na eno področje znanja. To je veščina, ki jo uporablja tudi pri poučevanju angleščine, saj verjame, da je potrebno poučevati večplastno in spodbujati radovednost na vseh področjih znanja, kar ne krepi le znanja tujega jezika temveč tudi splošno razgledanost.
V prostem času se igra z družino, najraje praznuje Halloween, fotografira s starim fotoaparatom, izdeluje vse mogoče stvari, hodi v hribe in na morje in ko le utegne, bere zanimive zgodbe; med njenimi najljubšimi sta Harry Potter in Forrest Gump.

Njena super moč je, da lahko navduši nad znanjem še tako nezainteresirane. P. s. tudi praktična je.

Govori: angleško, nemško, hrvaško.
Trenutno se uči: italijansko in kako izdelati vulkan iz sode bikarbone.


Marjeta Halužan

Predavateljica angleškega jezika (Anglistika/Amerikanistika)

Sem glasna, temperamentna, huda, a prijazna anglistka in pedagoginja. Pri delu dajem prednosti zdravi kmečki pameti, jezik želim razložiti »po domače« in dodati tisto, česar učenci niso pobrali v šoli. Učencem se trudim pokazati, da znajo, zmorejo in razumejo več kot sami verjamejo in da ni nič narobe, če »bleknemo kako bedarijo – bolj pomembno je, da jo vsaj bleknemo«.

Kot pedagoginja z več kot 20 let izkušenj individualnega poučevanja sprejemam izziv in pomagam učencem, pri katerih je srž težav globlji od angleškega jezika. Verjamem v edinstvenost osebnosti in teorijo multiplih inteligenc, zato se – s končnim namenom usvojiti ciljno znanje – trudim oblikovati pouk tako, da ustreza posamezniku. Če je le mogoče, gradim pouk na zabavi in prijateljskem odnosu, ki dovoli delanje napak, hkrati pa gradi zaupanje, znanje in krepi samozavest – jezikovno in splošno.


Patrik Vicman

Predavatelj nemškega jezika (Germanistika)

»Patrik, zakaj ravno nemščina?« me povprašajo znanci. No, zaradi vsesplošnega zanimanja svetovnih, predvsem pa nemških kultur in dežel sem se po tehtnem razmisleku odločil za jezikoslovni študij nemškega jezika na Filozofski fakulteti v Mariboru.

V sklopu študijskih vsebin sem tuje jezike (tudi angleškega) pilil na potovanjih in različnih (jezikovno-političnih) seminarjih po Evropi, kjer sem med drugim prišel v tesen stik z novimi didaktičnimi oziroma učnimi prijemi znotraj pouka. S tem lahko učečim posameznikom na igriv, preprost in vseeno zanimiv način precej približaš »suhoparno nemško slovnico«, kot se nemalokdo pošali.

Kaj poleg predavanj rad počenjam v prostem času? Izjemno me zanimata pisana umetnost in obča staroveška zgodovina, svoje znanje »mrtvega jezika« latinščine pa unovčim pri različnih dokumentarnih prevodih in pisanju zgodovinskih člankov.

Da pa ne boste mislili, da mi po glavi rojijo samo jeziki, se zelo rad odpravim v obliki potovanj na vagantski potep, kjer dam možgane na »off«. Obožujem prijateljska druženja, daljše klepete ob drinku, v poletni vročini pa v ospredje postavljam plavanje in ležanje na plaži. Tisti, ki me poznajo, vedo, da »imam včasih pri vožnji ‘pretežko’ nogo«, kar pomeni, da sem velik ljubitelj (športnih) avtov in relijev.


TE ZANIMA VEČ O NAS? PIŠI NAM


Foto:

  • Karin Rošker
  • Pixabay (https://pixabay.com/)
  • 123rf.com